Renhold
Når det gjelder renholdsarbeid er det avdekket at dette kan innebære fare for kjemisk påvirkning. Det kan derfor være nødvendig å iverksette ulike tiltak. Valg av metoder for renhold vil også ha betydning for risiko.
Ulike former for renhold:
- Lokaler hvor det ikke foregår forurensende prosesser eller brukes farlige kjemikalier
- Lokaler hvor det forekommer arbeid med kjemikalier, forurensende prosesser og utstyr, og hvor renholderne ikke har kunnskap om arbeidet eller arbeidsprosessene som utføres i lokalene
- Rengjøring som utføres som ledd i driften, (f.eks. ved drift av produksjon og prosesser i ulike bransjer)
Renholdsmidler er kjemikalier. Renholdskjemikalier består ofte av mange ulike komponenter, eksempelvis syrer, alkalier, tensider, desinfeksjonsmidler, løsemidler og mange flere. Det er derfor også store forskjeller i helserisiko knyttet til de ulike renholdskjemikaliene. Les mer om arbeid med løsemidler.
Sikkerhetsdatabladene for renholdsmidlene skal leses og forstås før kjemikaliene tas i bruk. Man skal med andre ord kjenne helsefaren og vite hvordan midlene skal brukes og om/hvilke vernetiltak som eventuelt skal iverksettes. Sikkerhetsdatabladene skal oppbevares i et stoffkartotek i bedriften. Dette kartoteket skal være tilgjengelig for alle arbeidstakere og arbeidstakerne skal vite hvordan det brukes. Les mer om stoffkartotek.
Vanlige helsefarer i forbindelse med bruk av renholdsmidler er irritasjon av hud, øyne, slimhinner og luftveier, men sterkere stoffer kan gi etseskader på hud og i øyne, og kan forårsake alvorlige synsskader. Rengjøringsmidler som inneholder løsemidler kan gi forgiftningssymptomer og varige løsemiddelskader etter lengre tids bruk. I tillegg kan noen rengjøringskjemikalier reagere med kjemikalier i omgivelsene eller med andre rengjøringskjemikalier slik at det dannes giftige gasser.
Undersøkelser har vist at renholdere har betydelig større risiko for å utvikle astma og KOLS enn befolkningen for øvrig, og dette kan skyldes innånding av helseskadelige kjemikalier. I tillegg er renholdere særlig utsatt for hudplager. Hudplagene kan skyldes hudkontakt med rengjøringskjemikalier, eller at renholdere ofte utfører det som omtales som «vått arbeid». Vått arbeid vil si at hendene er fuktige i minst to timer per dag. Langvarig hanskebruk fører også til våte hender.
Bruk av rengjøringsmidler i sprayform har vist seg å gi høy risiko for luftveissykdommer. Rengjøringsmidler på spray som inneholder ammoniakk, klor og andre desinfeksjonsmidler utgjør en spesiell risiko. Problemene har økt de siste årene og man bør prøve å unngå rengjøringsmidler i sprayform.
Den teknologisk utviklingen har gjort det mulig å gjøre rent med tørre metoder ved bruk av mikrofiberkluter og uten bruk av rengjøringsmidler.
I noen bransjer benyttes ofte høytrykkssprøyte til rengjøring av svært skitne flate som medfører tåkedannelse (aerosoler) og dårlig luftkvalitet. Personlig verneutstyr, og åndedrettsvern med frisklufttilførsel er som oftest nødvendig under slike forhold.
Tiltak ved utførelse av renholdsarbeid:
Begrens bruken av kjemikalier så mye som mulig.
Iverksett tiltak for å redusere påvirkning av kjemikalier
Bruk tørre metoder (ref. ovenfor om mikrofiberkluter)
Dersom kjemikalier må brukes, benytt spruteflasker eller skum (begrenser aerosoler)
Sjekk alltid om det finnes mindre skadelige alternativer
Gå alltid nøye gjennom bruksanvisning og sikkerhetsblad
Sørg for forsvarlig lagring, riktig merking, trygg håndtering og opplæring/informasjon
Ved håndtering av støvfylte lokaler, benytt støvsuger av industritype (HEPA-filter) i stedet for tørrfeiing.
Regelverk
Kilde: Arbeidstilsynets nettsider