RISIKOVURDERING
Det vil knytte seg risiko til alle typer aktiviteter. Det er ikke vanskelig å forestille seg det når det gjelder fysisk arbeid som mekaniske verksted, bygg og anlegg, kjemikaliebehandling og lignende. Imidlertid er det risiko bare ved at mennesker samhandler, for med samhandling kan konflikter oppstå. Faktisk er det slik at enkelte eksperter mener at det er unødvendig å risikovurdere muligheten for konflikt. Risikoen er der nemlig allerede ved at mennesker samhandler. Men, det er også risiko ved å arbeide alene. Slikt arbeid kan også øke risiko for depresjon, muskelproblemer og så videre.
Alle virksomheter skal kartlegge og vurdere alle farer og problemer (risikoen) knyttet til arbeidet og det er arbeidsgiver, i henhold til arbeidsmiljøloven, som har ansvaret for at dette blir gjennomført.
Å vurdere risiko i en virksomhet er en kontinuerlig prosess der man må gjøre jevnlige kartlegginger og vurderinger av farene og problemene i virksomheten. Målet er å holde risikonivået så lavt som mulig, for å unngå skader på mennesker og at verdier går tapt. Å drive en virksomhet som holder høy kvalitet på helse, miljø og sikkerhet, skaper et godt grunnlag for suksess fordi det minsker risiko for fravær, produksjonstap og ødelagt utstyr.
En kartlegging og risikovurdering av farer og problemer trenger ikke å være komplisert.
Forebygg Skade AS kan kartlegge og risikovurdere bedriften med jevne mellomrom, men det er også viktig at alle aktører bidrar i dette arbeidet.
Tre enkle spørsmål er kjernen i risikovurderingen:
- Hva kan gå galt?
- Hva kan vi gjøre for å forhindre dette?
- Hva kan vi gjøre for å redusere konsekvensene dersom det skjer?
Bedriftshelsetjenesten hjelper virksomheten med risikovurderingen, som skal gjennomføres i samarbeid med arbeidsgiver, arbeidstakerne, verneombud og tillitsvalgte. Det er likevel viktig at alle i virksomheten har ovennevnte spørsmål i bakhodet når arbeid skal gjennomføres.
Husk, at uansett hvem som utfører arbeidet i praksis, så er det arbeidsgiver som har ansvar for risikovurderingen.
Lær mer om risikovurdering under «Finn Skjema» og last ned aktuelle dokumenter, https://kundeweb.forebyggskade.no/logg-inn/finn-skjema/risiko/
Kilde: Arbeidstilsynets nettsider